03 april 2025
Frågor och svar om Finspångs framtida dricksvatten
Framtidens dricksvattenförsörjning är en fråga som engagerar, vilket är otroligt positivt. Ett viktigt led i vårt arbete på Finspångs Tekniska är att objektivt informera om processen och status i projektet. Här följer ett axplock av frågor och svar, och mer finns att läsa på vår hemsida.
Vad är status just nu i vattenförsörjningsfrågan?
Den 5 februari godkände Finspångs kommunfullmäktige förslaget om att trygga kommunens framtida dricksvatten genom en överföringsledning från Norrköping. Förslaget, som antogs med bred majoritet, är resultatet av flera års utredningar och samarbete mellan Finspångs Tekniska och Nodra. När beslutet vunnit laga kraft har projektet som mål att det nya systemet ska kunna tas i drift 2030, och trygga Finspångs vattenförsörjning 100 år framåt. Tillsammans med Nodra har vi nu uppdraget att utforma en genomförandeplan.
Vad är bakgrunden till kommunens ställningstagande?
Nuvarande vattenverket Bleken byggdes 1964 och levererar 90 procent av Finspångs dricksvatten. Verket har förnyats och uppdaterats i omgångar men produktionskapaciteten har nått sin gräns och möter inte kommunens framtida behov. Detta fastställdes i en oberoende expertrapport 2015 som blev startskottet för omfattande utredningar av möjliga alternativ framåt. Sedan dess har omfattande tekniska, ekonomiska, miljömässiga och säkerhetsmässiga analyser genomförts. Utredningarna har prövat och utvärderat tre huvudalternativ – att renovera Blekens vattenverk, att bygga helt nytt vattenverk eller att ansluta till Norrköpings vattenförsörjningssystem via en överföringsledning.
Varför är det inte ett alternativ att renovera Bleken?
Vattenverket Bleken skulle behöva byggas ut, men anläggningen är utformad på ett sätt som gör det mycket svårt att renovera under drift. En central del av processen saknar möjligheter att ledas om, vilket omöjliggör en ombyggnation utan att hela vattenproduktionen stängs ner under en längre tid, vilket givetvis är otänkbart. Att som alternativ bygga upp denna processdel separat skulle vara tekniskt mycket komplicerat och dyrt, och inte heller lika säkert och hållbart som en helt igenom ny lösning. Sammantaget innebär det att en renovering av Bleken inte är en rimlig lösning på Finspångs framtida vattenförsörjning.
Varför är det svårt att motivera ett nytt vattenverk i kommunen?
Ett nytt vattenverk ger kommunen rådighet över dricksvattnet, men det finns nackdelar. Den kanske mest uppenbara är att sjöarna i Finspångs kommun är små, med begränsad vattenvolym, varierande vattenkvalitet och stora risker för klimatpåverkan. Det kräver i sin tur mer avancerad och kostsam rening, och utredningarna har inte kunnat påvisa någon lokal sjö som ensam klarar att långsiktigt försörja Finspång. Ekonomiskt sett är den initiala investeringen i ett nytt vattenverk visserligen likvärdig med anslutningen till Norrköpings vattensystem, men då är inte framtida uppgraderingar och reservvattenlösningar medräknade i kalkylen. Dessutom blir driftskostnaderna avsevärt högre med ett eget vattenverk, jämfört med en överföringsledning. Slutsatsen är att en överföringsledning ger oss en tryggare, effektivare och mer långsiktig dricksvattenförsörjning. Därtill kan Bleken och Näfssjön få nya roller som reservvattentäkter, vilket gör vår framtida dricksvattenförsörjning ännu mer robust.
Varför är ett större vattensystem mer leveranssäkert?
Borgs vattenverk hämtar sitt råvatten från Glan, som har god vattenkvalitet, stabil tillgång och rejäl kapacitet. Precis som i många andra vattensystem i Sverige släpps det behandlade avloppsvattnet ut uppströms vattentäkten, men hela processen är noggrant kontrollerad och vattnet som tas från Glan renas fullständigt innan det blir dricksvatten. Att vara en del av ett större system bidrar också till ökad säkerhet och bättre beredskap för att hantera extrema väderhändelser, driftstörningar, kris eller krig. Dessutom kommer en överföringsledning att byggas som ett redundant system för bästa möjliga leveranstrygghet.
Vilka utmaningar finns det i projektet?
Helt klart blir Finspång mer beroende av Norrköping, vilket kräver tydliga avtal. Allt sådant, inklusive de tekniska frågorna, analyseras nu noggrant och lösningar tas fram. En miljöfråga som alla kommuner i Sverige arbetar med mycket seriöst, är förstås frågan om PFAS. Vi vet att det lokalt finns en oro, och därför är det tryggt att veta att halterna av PFAS i såväl Bleken som Glan ligger långt under de nya, skärpta gränsvärdena som börjar gälla 2026. På vår hemsida finns aktuella siffror redovisade, samt en förklaring av vad mätvärdena bygger på.
Varför är överföringsledningen viktig för framtiden?
Sammantaget, när alla aspekter vägs in, är överföringsledningen den lösning som ger de största tekniska, ekonomiska, miljömässiga och säkerhetsmässiga fördelarna. Dessutom blir Finspång en del av det framtida regionala vattensystemet, vilket är nog så viktigt. Genom att dela dricksvatten med Norrköping skapar vi förutsättningar för en enklare och tryggare vardag även i framtiden. En framtid där friskt dricksvatten fortsätter vara en självklar tillgång.