Hoppa till innehåll
Finspångs Tekniska logotype
Logga in

Samarbete ska säkra dricksvattenförsörjningen i Finspång

Finspångs kommunfullmäktige har nu godkänt förslaget om att bygga en överföringsledning för dricksvatten från Norrköping till Finspång. Båda kommunerna står därmed bakom projektet, och har gett i uppdrag åt respektive VA-bolag, Finspångs Tekniska och Nodra, att tillsammans fortsätta arbetet med en genomförandeplan.

Samarbete ska säkra dricksvattenförsörjningen i Finspång

Finspång har gjort ett hållbart vägval

Den 5 februari 2025 godkände Finspångs kommunfullmäktige förslaget om att säkra kommunens framtida dricksvatten genom en överföringsledning från Norrköping. Förslaget, som antogs med bred majoritet, är resultatet av flera års utredningar och ett nära samarbete mellan oss på Finspångs Tekniska och Nodra i Norrköping. Den nya överföringsledningen är en långsiktig och hållbar lösning som ska trygga Finspångs vattenförsörjning 100 år framåt. Beslutet om överföringsledningen är en viktig milstolpe i strävan mot en cirkulär framtid, och projektet är ett tydligt exempel på hur Finspångs Tekniska arbetar långsiktigt för att trygga en av samhällets allra viktigaste resurser. Målet är att överföringsledningen ska tas i bruk kring år 2030.

Vägen till beslutet – en bakgrund


Vattenverket Bleken är inte byggt för framtiden

På Finspångs Tekniska har vi ägnat vattenfrågan stor uppmärksamhet under senare år. Nuvarande vattenverket Bleken byggdes 1964 och levererar 90 procent av Finspångs dricksvatten. Verket har kontinuerligt förnyats och uppdaterats i omgångar men produktionskapaciteten har nått sin gräns och möter inte kommunens framtida behov. Redan år 2015 gav vi en oberoende expertgrupp uppdraget att göra en statusbedömning, och den efterföljande rapporten landade i rekommendationen att till år 2030 ersätta Bleken med en annan lösning. Ett grundläggande skäl har med anläggningens utformning att göra. Det gamla vattenverket är byggt på ett sätt som gör det mycket svårt att renovera under drift. En central del av processen kan inte ledas om, vilket omöjliggör en renovering utan att hela vattenproduktionen stängs av under en längre tid, vilket givetvis är otänkbart. Att som alternativ bygga upp denna processdel separat skulle vara tekniskt mycket komplicerat och dyrt, och inte heller lika säkert och hållbart som en ny lösning.

Med stöd av rapporten om Bleken fastställde Finspångs Tekniska år 2016 en handlingsplan. Som första steg påbörjade vi en förstudie om ett nytt vattenverk i egen regi, och året därpå inledde vi även samtal med Nodra om möjligheterna att samarbeta kring en gemensam vattenförsörjning.

Dialog om hållbar vattenförsörjning

Dialogen med Nodra visade att även Norrköping står inför utmaningar relaterat till kapacitet och ökande befolkning, och bolagen inledde ett samarbete med gemensamt fokus på frågorna. Åren 2018–2021 genomfördes flera förstudier parallellt – dels avseende nya vattenverk i respektive kommun, dels med inriktning mot ett gemensamt nytt vattenverk vid Glan. Dessutom initierade Nodra en utredning av möjligheterna att uppgradera Borgs vattenverk till en kapacitet, kvalitet och leveranssäkerhet som möter framtida behov och krav.

Norrköpings vägval gav nya möjligheter

Det visade sig för Norrköpings del att en uppgradering och utbyggnad av Borgs vattenverk vore lämpligare än att bygga en ny anläggning, och att överkapaciteten skulle kunna delas med Finspång. 2021 tog Norrköping därför beslutet att ett kommungemensamt vattenverk inte längre var aktuellt. Därmed återstod två huvudspår för Finspång – att antingen bygga ett nytt eget vattenverk i kommunen eller att säkra framtidens dricksvattenförsörjning via överföringsledning från Borgs vattenverk. 

Våra lokala sjöar är en begränsning

En fördel med nytt eget vattenverk är att Finspångs kommun behåller rådigheten över sin vattenproduktion, men utredningarna identifierade också tungt vägande nackdelar med en sådan lösning. Den mest uppenbara är att sjöarna i Finspångs kommun är små, vilket innebär begränsad vattenvolym, varierande vattenkvalitet och större känslighet för klimatpåverkan som i sin tur kan orsaka torka, brunifiering och algblomning. För att hantera detta krävs det mer avancerad och kostsam rening, och utredningarna har inte kunnat påvisa någon lokal sjö som ensam klarar att försörja Finspång långsiktigt. De tre sjöarna som kommer närmast har alla sina utmaningar – Bleken har periodvis problem med halten av mangan i vattnet, Näfssjön påverkas av reglering och varierande syrehalter, medan Ormlången har begränsad volym och påverkas snabbt av omgivande markanvändning. Att som alternativ reglera sjöarna för att skapa stabil tillgång skulle vara ohållbart av både ekonomiska och miljömässiga skäl.

Ett gränsöverskridande projekt tar form

En ny utredning om överföringsledningen och dess sträckning genomfördes under 2021. När allt utredningsmaterial vägdes samman stod det klart att detta alternativ har stora fördelar, och 2023 antog respektive kommun inriktningsbeslut om fortsatt samarbete med överföringsledning som mål. En fördjupad utredning undersökte vad som krävs för en sådan etablering, och som underlag för ett slutligt förslag genomfördes 2024 en detaljerad projektering. Förslaget går ut på att anlägga ett system av mark- och sjöledningar med avbrottsförebyggande lösningar, ett så kallat redundant system.

I oktober 2024 tog bolagsstyrelserna i Finspångs Tekniska och moderbolaget FFIA ett inriktningsbeslut som presenterades för kommunstyrelsen innan årets slut. Den 5 februari 2025 röstade kommunfullmäktige igenom förslaget med bred majoritet, och nu startar arbetet med att förverkliga det gränsöverskridande projektet.   

Överföringsledningen – fördelarna och vägen framåt


Alla vinner på ett robust dricksvattensystem

Genom att kraftsamla kring vattenförsörjningen säkrar vi den framtida tillgången på dricksvatten i båda kommunerna, samtidigt som satsningen främjar utbyggnaden av nya områden i Finspångs östra kommundel och stärker tillgången på vatten i ett växande Svärtinge. På regional nivå finns tydliga fördelar kopplat till den pågående diskussionen om samverkan kring ett robust, hållbart och kostnadseffektivt dricksvattensystem som kan betjäna flera kommuner.  I ett sådant samarbete kan vi dela kapacitet, reservlösningar och kompetens, vilket ökar vår försörjningstrygghet och beredskap för framtida krav och händelser.

Ekonomiska fördelar genom delade resurser

För Finspångs del beräknas investeringen i överföringsledning bli ungefär lika stor som för ett nytt vattenverk, medan de långsiktiga driftskostnaderna blir avsevärt lägre. Det innebär att det ekonomiska utrymmet för framtida utveckling blir större. Finspångs Tekniska kan fokusera på distribution och drift i det lokala ledningsnätet, medan de större investeringarna och kostnaderna i vattenproduktionen delas med Nodra. Genom att dela den ekonomiska risken och vara en del av ett större system blir Finspång mindre känsligt för oförutsedda kostnader för vattenrening, uppgraderingar och förändrade lagkrav.

Hög vattenkvalitet och långsiktigt säkrad kapacitet

Borgs vattenverk i Norrköping är en modern anläggning med robust reningsteknik och hög kapacitet. Råvattnet hämtas från Glan, som har en stabil och god vattenkvalitet och tillräcklig volym för att möta både Finspångs och Norrköpings behov i många decennier framåt. Genom att ansluta Finspång till detta system får kommunen del av ett större och mer robust dricksvattensystem, där reservlösningar finns om något skulle hända med enskilda delar av systemet.

I sammanhanget är det också värt att beröra frågan om vattentäktens läge. I många svenska vattensystem, såsom Glan, släpps det behandlade avloppsvattnet ut uppströms vattentäkten. Detta sker förstås under kontrollerade former och vattnet som tas från Glan genomgår en fullständig rening innan det blir dricksvatten. Det finns således inga hälsorisker kopplade till detta.

Bättre krisberedskap och klimatanpassning

Att vara en del av ett större system bidrar till ökad säkerhet och stärkt krisberedskap. Borgs vattenverk är byggt för att hantera klimatpåverkan, exempelvis översvämningar eller torka, och har robusta säkerhetssystem som ger hög motståndskraft mot störningar orsakade av extrema väderhändelser, olyckor eller tekniska fel. Samma sak gäller även den civila beredskapen vid kris eller krig. Ett större och sammankopplat system har bättre övervakning och mer omfattande skydd mot sabotage och cyberattacker än ett mindre, lokalt vattenverk. I en omvärld där säkerhetsläget är osäkert blir detta tyvärr en allt viktigare aspekt av Finspångs långsiktiga vattenförsörjning.

Miljövinster och lokalt vatten i reserv

Ett gemensamt system innebär effektivare vattenproduktion och minskad energiproduktion per producerad kubikmeter vatten. Sistnämnda innebär i sin tur minskad klimatpåverkan och lägre kostnader. Dessutom använder Borgs vattenverk en reningsteknik som kräver mindre kemikalier än dagens vattenverk i Finspång, vilket går helt i linje med vårt strategiska mål att för miljöns skull minska kemikalieanvändandet i dricksvattenproduktionen. En annan miljömässig fördel med överföringsledningen är att trycket på våra lokala sjöar minskar. Bleken och Näfssjön kan i framtiden få nya roller som reservvattentäkter, med utökat miljöskydd och eventuellt också bättre förutsättningar för rekreation.

Utmaningar hanteras genom samverkan

Självklart finns det också utmaningar med en överföringsledning. Finspång blir mer beroende av Norrköping, vilket kräver tydliga avtal och ett fortsatt väl fungerande samarbete. Det finns även tekniska utmaningar kopplat till själva ledningsdragningen, som måste anpassas till markförhållanden, infrastruktur och naturskydd. Dessutom kan övergången till nytt vatten påverka smaken och vattenkvaliteten tillfälligt när ledningen tas i bruk. Alla dessa utmaningar har analyserats noggrant och lösningar finns på plats. Genom ett nära samarbete mellan Finspångs Tekniska och Nodra, samt tydliga avtal och teknisk expertis, skapar vi nu en stabil grund för att projektet ska bli både säkert och kostnadseffektivt.

En fråga som vi också tar seriöst är diskussionen om PFAS i dricksvatten. Vi vet att det finns en oro, och därför är det extra tryggt att Borgs vattenverk och råvattentäkten Glan ligger klart under åtgärdsgränserna för PFAS även i förhållande till de nya, skärpta kraven som införs 2026. Här är de senaste mätvärdena:


Blekens 
vattenverk
Borgs 
vattenverk
Nya gränsvärden 
från 2026
PFAS Summa 4 ca 0,34 ng/l ca 1,5 ng/l 4 ng/l
PFAS Summa 21 ca 1,7 ng/l ca 7 ng/l 100 ng/l


Siffrorna ovan representerar två olika sätt att mäta PFAS-halten. ”PFAS Summa 4” mäter summan av fyra de fyra vanligaste PFAS-ämnena, medan ”PFAS Summa 21” är mer omfattande och inkluderar 21 olika ämnen. Därför blir det sistnämnda värdet vanligtvis högre, vilket också avspeglas i tabellen ovan. Vattensystemen Bleken och Glan är på många sätt olika och därför inte jämförbara sinsemellan, men vi kan konstatera att båda två understiger de nya åtgärdsgränserna för PFAS med bred marginal oavsett mätmetod. Enheten ng/l står för nanogram per liter, vilket är en väldigt liten mängd: 1 nanogram = 0,000000001 gram.

Gällande Glan följer Nodra rutinmässigt upp halterna av såväl PFAS som andra ämnen, och kan aktivera åtgärdsplaner vid behov. Det finns heller inga kända utsläppskällor av PFAS i Glan, och därtill bedöms riskerna för spridning från förorenade markområden i Norrköping som mycket små. Riskerna rörande F13 är väl kända av Norrköpings kommun och hanteras därefter. Det betyder att vi kan räkna med att få ett vatten som inte bara håller hög kvalitet idag, utan också klarar framtida krav.

Tillsammans för en cirkulär framtid

För Finspångs Tekniska är projektet med överföringsledningen inte bara en teknisk lösning – det är också en viktig del i bolagets bredare strävan att tillsammans med invånare och samarbetspartners bidra till en cirkulär och hållbar framtid. Genom att tänka långsiktigt, utnyttja befintliga resurser klokt och samverka över kommungränserna bygger vi ett vattensystem som är både robust och resurseffektivt.

Sammantaget, när alla aspekter vägs in, är överföringsledningen den lösning som ger de största tekniska, ekonomiska, miljömässiga och säkerhetsmässiga fördelarna. Genom att dela dricksvatten med Norrköping uppnår vi inte bara hög leveranssäkerhet och kvalitet. Vi skapar dessutom förutsättningar för en enklare och tryggare vardag. En vardag där friskt dricksvatten fortsätter vara en självklar tillgång även i framtiden.